Съставки:
1 чаша сушен нахут
1 малка глава лук, наситнени
3 скилидки чесън, наситнени
1/2 чаша пресен магданоз, нарязан
1/2 чаша пресен кориандър, нарязан
1 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. смлян кориандър
Сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/4 чаша брашно безглутеново
Растително масло за пържене
Инструкции:
Накиснете изсушения нахут във вода поне за 12 часа или за една нощ. Отцедете нахута и го изплакнете със студена вода.
В кухненски робот добавете нахута, лука, чесъна, магданоза, кориандъра, кимиона, кориандъра, лютия червен пипер, солта и черния пипер. Разбийте сместа, докато образува груба паста.
Добавете содата и брашното към сместа и разбъркайте, докато се смесят добре.
Покрийте сместа с найлоново фолио и охладете за поне 30 минути.
Загрейте растителното масло във фритюрник или тенджера с дебело дъно на средно висока температура.
Оформете от нахутената смес малки топчета или банички и ги пуснете внимателно в сгорещеното олио.
Запържете фалафела до златисто кафяво и хрупкаво, около 3-4 минути на партида.
Използвайте решетъчна лъжица, за да извадите фалафелите от маслото и ги поставете върху покрита с хартиена кърпа чиния, за да се отцеди излишното масло.
Сервирайте фалафела горещ с пита хляб, хумус и сос от тахан.
Насладете се на вашия вкусен и автентичен фалафел!
Comments